8.10.2014

(Outoja?) Japanilaisia tapoja ja asioita

Ajattelin nyt näin keskiviikko ehtooni ratoksi tehdä listauksen erilaisista japanilaisista asioista ja tavoista, mitä Suomessa ei ole.

Liikenne
  • Autot. Suomessa on vaikka minkä värisiä, mutta tuntuu, että täälläpäin perus värit ovat musta ja valkoinen. Kyllä muitakin värejä on, mutta niitä näkee harvemmin. Eikä täällä näy mitään vanhoja autoja, niin kuin Suomessa. Lisäksi kaikki autot (missä itse olen ollut kyydissä) ovat aika hyvin varustettuja kosketusnäytöllisine mediayksiköineen, missä sitten on navigaattorit ja peruutuskamerat. Yhdessä autossa pystyi jopa katsomaan TVtä.
  • Tiet. Voin sanoa, että jos ei olla suurkaupungin keskustassa tiet ovat oikeasti ahtaita. Oman käsityksen mukaan tällainen ”ahdas tie” olisi yksisuuntainen, mutta ei. Siinä menee autoja kahteen suuntaan ja jalankulkijat siinä sivussa ilman omia jalkakäytäviä. Jos tulee vastaantulija, niin toinen auto sitten väistää vähän sivumpaan. Tiet ovat mielestäni myös sokkeloisia ja olenkin ihastellut ”kuskieni” ajotaitoa ahtailla ja sokkeloisilla teillä.
  • Parkkeeraus. Hyvissä ajoin, ennen kuin parkkiruutu loppuu, parkkiruudussa on kaksi kivistä ”stopparia”. En tiedä tarkkaan, miksi, mutta ei ainakaan pitkä nokkainen/peräinen auto törmää seinään tai muuhun. (Tosin, paikalliset autot on kyllä pääasiassa aika lyhyt nokkaisia ja peräisiä...)
  • Julkinen liikenne toimii hyvin. Ja kuten aikaisemmin olin kuvankin pistänyt, ihmiset jonottavat sievästi jonoissa juniin, kun junalaitureilla on ns. ”jonota tässä”-merkit.
  • Kun menet junaan, menet ensiksi portista, mihin syötät lipun, kuljet portista läpi ja otat lipun taas portin jälkeen (Portti ”merkkaa” lipun). Kun saavut määränpähän, menet taas portista ja tällä kertaa portti nielaisee lipun. Jos jokin on pielessä, porttien portit menee kiinni.

Kaupungilla
  • Asiakaspalvelu on todella kohteliasta
  • Jos japanilainen on vähänkin kipeä, he laittavat ns. ”lääkärinkasvonaamarin” päähänsä, eli sellaisen, joka peittää nenän ja suun ja niiskuttelevat ja yskivät sitten sen takana. Joskus kyllä kun olen naamaria käyttävän nähnyt junassa, en ole kuulut hänen yskäisevän ja niiskaisevan kertaakaan matkan aikana...
  • Juoma-automaatteja on todella paljon ja niitä on myös syrjäisemmissä paikoissa. Ihmettelenkin, kuka ne kaikki maatit oikein täyttää. Plus, paikalliset maatit on paljon nopeampia, kuin Suomessa olevat. Jos ostat Suomessa jotain, laita rahaa, valitset juoman ja sitten odotat. Japanissa juoma tulee saman tien.
  • Suuremmissa kaupoissa kassa toimii niin, että kassaneidille/sedälle antamasi rahat pistetään johkin vehkeeseen, joka sitten laskee antamasi rahan ja antaa saman tien vaihtorahat. Ei ainakaan tarvitse myyjää syyttää, ettei osaa laskea :P Juna-asemienkin lippuautomaatitkin ovat todella nopeita vaihtorahojen suhteen.
  • Paljon vessoja myös syrjäseuduilla. Tosin, syrjäseuduilla on vaan japanilaisia perinteisiä ”kyykkypissa”-vessoja (mitä yritän välttää, en oikein tykkää), mistä en itse ainakaan välitä. Plus, syrjäseuduilla ei vessoissa ole saippuaa! Mutta vessat ovat ainakin siistejä.
  • Muutenkin on siistiä, vaikka roskiksia ei näy missään. En tajua, miten Suomessa voi olla niin sottaista, vaikka roskiksia on...

Kotona
  • Yleinen käsitys on, et japsit kulkevat sisällä sisätossuilla. Noh, ei kaikkialla, mutta ainakin ilman ulkokenkiä.
  • Keittiössä on kaasuliesi. Sillä on kyllä mukavampi kokkailla, kuin sähköliedessä. Se on paljon nopeampi.
  • Täällä myös harrastetaan ”nenäliina bokseja”, tosin nämä nenäliinat voivat myös olla ”keittiöliinoja”, eli vastaa lähinnä meikäläisten talouspaperia.
  • Vessanpytyt ovat omassa huoneessaan ja käsienpesuallas toisessa. En tykkää tästä ”brittityylistä”, mutta ei ainakaan olet tyhmiä brittiläisiä hanoja! (Tai noh, olen yhden sellaisen nähnyt. Siis, sellainen hana, missä on erikseen kylmä- ja kuumahana ja aivan eri puolilla allasta)
  • Kylpy. Japsit käyvät joka päivä kylvyssä, jonka lämpötila on n. 40 astetta. Ihan mukava kyllä. Ja ainakin nykyisessä asuinpaikassani on niin kätevää, kun ei tarvitse kuin yhtä nappia painaa, niin kylpy täytyy automaattisesti.
  • Suihku on kylpyammeen vieressä. Ei tyhmästi brittityylillä ammeen päällä. Koko perhe meinaan käyttää samaa lämmintä kylpyvettä, joten ensin peseydytään hyvin, ennen kuin kylpyyn pulahdetaan rentoutumaan.
  • TV ohjelmat ovat jännä tapaus. Jossain ohjelmissa on tekstitykset, vaikka puhe onkin japaniksi. Ja joissain on ”pääpointit” tekstitetty ja fonttikokoja ja värejä on monenlaisia. Lisäksi on ohjelmia, joilla on ns. katsojia studiolla. Esim. joissain matkaohjelmissa ohjelma pyörii tv:ssä ja sitten jossain alakulmassa näytetään jonkun studiovieraan prästää, kun se seuraa ohjelmaa ja hämmästelee että ”heeeeee~ee!”
  • Yllä mainittuun kohtaan voin sanoa, että japanilaisten ”kuuntelutyyli” on juurikin tuollainen ”hämmästelevä”. ”Oikeesti?”, ”niinkö?” ja juuri tuollainen hämmästänyt ”Heeeeeeeeee-e”, on aika yleistä kuultavaa täälläpäin :P
  • Pyykkäys. Paikallisilla on tapana tyyliin pestä joka päivä pyykkiä ja vaihtaa vaatteet päivittäin. Tosin, pyykinpesu on juttu erikseen, koska nämä pesevät ns. daily washilla vaatteita, eikä nuo pesukoneet osaa edes käyttää lämmintä vettä, joten turha toivoa, että tahrat lähtisivät. Täällä on kyllä sitten ”kolikkopesuloita”, missä (toivon mukaan) pesukoneet käyttää lämmintä vettä. Jotenkin vaan minusta tuntuu, ettei vaatteista tule kunnolla puhtaita, kun ei pysty käyttämään pesussa lämmintä vettä.

6 kommenttia:

  1. Nää on tosi jänniä! Mikseiköhän muualla oo noita laitteita, jotka laskee vaihtorahat kassatyypin puolesta?
    Hajoilisin varmaan aika pahasti tolle japsujen kuuntelutyylille :'DDD
    -Adiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a hyvä kysymys :P
      Mulla kyllä välillä menee "hermot" tohon jatkuvaan "Heeeee-e", ja "Ymymymymymymittelyyn", mitä nää harrastaa :P

      Poista
  2. Jossakin ohjelmassa sanottiin, että japanissa saisi sakot jos heittää kadulle roskan tai edes tupakan tumpin... Varmaan siksi niin siistiä siellä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Kuulemma sakotetaan. Mutta kyllä välillä löytyy roskia mastaa, mutta aika harvoin.

      Poista
  3. Vielä riittää ihmeteltävää. :)

    - Kapeita teitä löytyy ihan kaupunkien keskustoistakin. Varsinkin jos ajellaan asutusalueilla. Paikallisesta kaavoitussäädöksistä ja tonttien kalleudesta johtuen asukkailta on ollut lähes mahdoton saada tonttitilaa teiden leventämiseen.
    - Betonitötsien tarkoitus onkin helpottaa parkkeerausta. Rengas osuu siihen ennen kuin keula seinään, tai auto asettuu oikein pysäköintivahtisysteemin päälle... ellei kyseessä ole matalaksi tuunattu kärry.
    - Satunnaisenkin vierailijan kannattaa hankkia IC-kortti julkisilla kulkemiseen. Se helpottaa elämää huomattavasti ja ei käytännössä maksa mitään koska "pantin" saa takaisin kortin palauttaessa.

    - psst... miesten vessat eivät ole siitejä edes Japanissa ;)

    - Vessa on ns. likainen tila. Siksi se on erillään käsienpesupaikasta ja vessassa on usein omat tohvelit, joilla EI kävellä muissa huoneissa. Vaikka vessa olisi kuinka puhtaaksi siivottu, sitä pidetään aina likaisena paikkana, mikä perustuu perinteisiin Shintolaisiin puhtauskäsityksiin.
    - Japanilaiset eivät käy joka päivä kylvyssä. Perheelliset ehkä, mutta nuoret sinkut eivät välttämättä kylve kuukausiin, vaan käyvän mieluummin pikaisesti suihkussa.
    - Pesukoneet eivät ota sisäänsä lämmintä vettä, mutta kyllä lämmittävät sen ihan kuumaksi jos vain laittaa säädöistä sen päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia näistä :)
      Pitänee kysyä tuosta pesukone-jutusta. Olisi kiva saada lämmintä, eikä kylmää pyykkiä...

      Poista